Hírek

Mesterséges intelligencia konferencia2021. 11. 09.

Konferenciát tartott az Alba Innovár a Városházán a mesterséges intelligencia szerepéről az oktatásban és az iparban

Az Alba Innovár nevének rövidítése megegyezik az AI= Artificial Intelligence kifejezés rövidítésével, nem véletlenül! Ezzel a felvezetéssel vette kezdetét a Mesterséges intelligencia az oktatásban és az iparban c. minikonferencia a Városháza dísztermében, melyre pedagógusokat, érdeklődő diákokat vártunk.Érdekes előadásokon ismerhettük meg a MI szerepét, lehetséges jövőbeni felhasználási területeit, pl. a neurális hálózatokat, chatbotok, mély tanulás, gépi tanulás szerepét. Kollégáink bemutatták, hogyan kezdett neki az Alba Innovár a mesterséges intelligencia oktatásának táboron, szakkörön. A kerekasztal-beszélgetésen az ipari környezetben érezhető, a munkaerőpiacon történő változásokat befolyásoló szerepét mutatták be a résztvevő előadók.

40.000 dolláros támogatás a Howmet Köfémtől2021. 10. 05.

40.000 dollárral, mintegy 11.7 millió forinttal támogatja a Howmet-Köfém Kft. az Alba Innovárat működtető Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványt

A Howmet Köfém, és elődje, az Arconic már több éve támogatja élményközpontunkat, ezáltal sok diák élményszerű tanulását. Táborokat, szakköröket, eszközfejlesztést valósítunk meg, továbbá pedagógusoknak nyújtunk képzést a digitális kompetencia területeiről. Katus István ügyvezető szerint ezek fejlesztése jó a városnak, jó azoknak, akik részt vesznek a programokban, és hosszú távon jó a Székesfehérváron és környékén tevékenykedő vállalatoknak is.

Múlt héten lezajlott az idei első táborunk2021. 06. 28.

Újabb okostanterem nyílt2021. 02. 26.

Okostanterem a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

Okostantermet adtak át a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában: az Arconic beruházásában, az Önkormányzat, a Tankerület és a Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány támogatásával megvalósuló összefogásnak köszönhetően ez a város második ilyen digitális tanterme, mely az oktatásban tölt be innovatív szerepet a legmodernebb technológiának köszönhetően: 

Szakkörök2021. 02. 02.

Elindultak a második féléves szakköreink

Február első hetében elindultak a tavaszi féléves szakköreink. Kettő online formában fut már szeptember óta, 6 újonnan indult szakkörünk pedig játékos formában nyújt tanulást a média, az applikáció- és játéktervezés, a 3D nyomtatás és a robotika témákban. 

Robotexpó – 2020. október 29.2020. 10. 30.

Robotika és digitalizáció az oktatásban a székesfehérvári ipar fejlesztéséért

Robotexpót tartott az Alba Innovár a MOL Aréna Sóstó rendezvényközpontjában:

https://www.szekesfehervar.hu/a-jovo-es-a-jelen-digitalis-oktatasaba-engedett-betekintest-a-robotexpo 

A digitális tudás jövőjéért2020. 10. 15.

Negyedik éve támogatja nagy összeggel a gyerekek digitális oktatását célul kitűző Alba Innovárt az egyik legnagyobb fehérvári ipari cég alapítványa

Jelképes átadón vette át Katus Istvántól, a Howmet-Köfém Székesfehérvári Könnyűfémmű Kft. vezérigazgatójától a Howmet Aerospace Alapítvány 40 ezer dolláros, azaz több mint 12 millió forintos támogatását hétfőn Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, mellyel az Alba Innovár Digitális Élményközpontot támogatja a szervezet. Mészáros Attila alpolgármester megköszönte a támogatást a negyedik éve adakozó alapítványnak:– Habár a név új, de a szereplők ugyanazok, akiknek nagyon sokat köszönhettünk az elmúlt években is – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: – Ez a nap példaértékű, hiszen négy éve, amikor létrejött az Alba Innovár, az volt a kérdés, hogyan tudunk valamit visszaadni abból a gazdaságnak, amit beletesz támogatás formájában. A fiatalok érzékenyítése, a természettudományos tárgyak megszerettetése pályaválasztáskor vonzhatja őket műszaki területre, így aztán reményeink szerint később a város nagy ipari cégeinél helyezkednek majd el. Ez az a körforgás, amiben mindenki megtalálhatja a helyét.

Laufer Tamás pedig elmondta: 15 ezer fiatallal foglalkoztak az elmúlt négy évben, s az a 4-5 szakkör, melyet alapból tudnak biztosítani, a Howmet rendszeres támogatásának köszönhetően további 3-4 szakkört tesz lehetővé. – Az ide járó fiatalok pályaválasztását meghatározhatja az itt látott technológia és az itt kapott tudás.Katus István vezérigazgató, mielőtt átnyújtotta a támogatást, hangsúlyozta: – Az idei évben több mint 12 millió forintos összeget tudunk nyújtani, amelyet azért tartunk fontosnak, mert a 21. században életünk minden területét áthatja a digitalizáció. Azt szeretnénk, hogy az ide járó gyerekek úgy kerüljenek ki egyszer az iskolapadból, hogy ezeknek a készségeknek a birtokában vannak. Ne tanulni kelljen nekik akkor, amikor elhelyezkednek, hanem már tudják, mit hogyan kell tenni.

Alba Innovár rendezvény a Városházán2019. 11. 26.

Konferencia az Alba Innovár elmúlt 3 évéről - és tervek a jövőre

Konferencián számolt be eddigi eredményeiről és jövőképéről a 3 éves Alba Innovár Digitális Élményközpont. A témák között szó volt a felnőttképzésről, a pedagógusok digitális közösségéről, az okostantermekről és bemutatkozott a Titkok Háza Tudományos Élményközpont is.

Tankerületek látogatása az Alba Innovárban2019. 10. 18.

Alba a turisztikai konferencián2019. 09. 27.

Alba, a Pepper típusú robot nyitotta meg a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. turisztikai konferenciáját

A Harman családi napján jártunk2019. 09. 24.

Az Alba Innovár szeptember 14-én a Harman Magyarország családi napján járt a Mol Aréna Sóstó területén. Nagyon sok család próbálta ki eszközeinket, élményt nyújtott nekik a Dobot robot programozása, a legórobotok irányítása a labirintuspályán. Rendeztünk szumóbajnokságot, humanoid robotbemutatót.

Már csak a DoBoT-RoBot szakkörre van hely2019. 09. 05.

Az augusztus végén meghirdetett szakköreink közül még a DoBoT-RoBot-ra és az EmeltProg-ra van lehetőség jelentkezni

Véget értek a nyári táborok az Alba Innovárban2019. 08. 09.

A mai napon befejeződtek a 2019. évi nyári táborok. Idén négy hét alatt nyolcvan gyermek fordult meg a táborban.

Elkezdődtek a 2019-es Nyári táborok július 8-án2019. 07. 15.

Az előző évekhez hasonlóan idén is nagyon népszerűek a nyári táborok

Ebben az évben is 4 tábort szerveztünk.

Az első két hétben az úgynevezett alaptáborok zajlanak. Itt a LEGO EV3 robottal, a 3D nyomtatással, Scratch programkörnyezettel, Micro:bit kódolással és interaktív programokkal ismerkednek meg a gyerekek.

Okosváros, okosparkolás2018. 12. 11.

Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

Sajtótájékoztató az Alba Innovárban  - Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét.

Projektnyitó rendezvény 2018. 10. 10.

Digitális felzárkóztatási program indul az Alba Innovárban

Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” nyitórendezvényére került sor kedden a Hotel Magyar Királyban. Olyan érdekes témákról volt szó, mint a robotizáció és a negyedik ipari forradalom, vagyis az a gyors társadalmi-technológia változás, amely napjainkban zajlik.

Az Alba Innovár is csatlakozik a Székesfehérvári Királyi Napok programjaihoz2018. 08. 15.

Az Alba Innovár is csatlakozik a Székesfehérvári Királyi Napok programjaihoz

Az Alba Innovár Digitális Élményközpont augusztus 16-17-én 14-19 óra között megnyitja kapuit a Székesfehérvári Királyi Napok látogatói előtt. Humanoid robotbemutatóval, legolabirintus-, legoszumó versennyel, online játékkal várunk gyerekeket, fiatalokat - és az idősebb korosztályt is -, hogy bepillantást nyerjenek digitális világunkba. Megmutatjuk, hogyan működik egy korszerű 3D nyomtató, interaktív okospadlónkon és a virtuális térben különféle játékokat próbálhatnak ki.

Látogassanak el hozzánk, ismerjék meg a 21. század új, élményekkel teli digitális világát.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Tanévzáró sajtótájékoztató az Alba Innovárban2018. 06. 19.

Első tanévét zárta az Alba Innovár

Az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok az Alba Innovárban. Egyedülálló az is, hogy a Székesfehérváron tanuló diákok közel harmada részt vett programjaikban: szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt a központnak a 2017-2018-as tanévben.

Rendhagyó előadás2018. 05. 23.

Látványos kémia az Alba Innovárban

Dr. Murányi Zoltán, az egri Eszterházy Károly Egyetem Pedagógusképző Központjának főigazgatója tartott különleges kémiaórát fehérvári középiskolásoknak az Alba Innovárban. A kémiai reakciók sebességét szemléltető kísérletekben a hirtelen színváltozásoktól a lángokon át a gőzfelhőkig a kémia minden látványos eleme felvonult.

Polgármesterek az Alba Innovárban2018. 04. 12.

Nagyvárosok vezetői látogattak központunkba

"Lenyűgöző az innovációs központ, a célunk az, hogy minden megyei jogú városban létrejöjjön hasonló!"- mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, miután kollégáival ellátogatott az Alba Innovárba. 

A TV2-ben nyilatkozott központunk robotja2018. 03. 06.

Albát is meginterjúvolták

Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője, és a központ humanoid robotjai szerepeltek a TV2 TechGuru című műsorában. Az adásban szó esett arról is, milyen sokrétűen lehet már most, és a jövőben is alkalmazni a humanoid robotokat a mindennapi életben. Laufer Tamás a központ működéséről is mesélt, Alba, a robot pedig néhány mondatot beszélgetett is a műsorvezetővel.

A Blikk is felfigyelt Albára2018. 03. 02.

Beszél, táncol, viccekkel szórakoztat

A Blikk szerkesztősgének érdeklődését is felkeltette Alba, Magyarország egyetlen Pepper típusú robotja. Az újság munkatársai meglátogatták központunkat, és eltöltöttek egy kis időt az egyik legfejlettebb humanoid robot társaságában. Élményeikről kis riportot készítettek.

Az Alba Innovár is bemutatkozott a londoni BETT Show-n2018. 02. 05.

Központunk jelen volt a legnagyobb oktatástechnológiai kiállításon

Az AlbaInnovár is bemutatkozott a világ legnagyobb digitalizációs oktatástechnológia vásárán Londonban. 

Központunkban jártak a Vidi játékosai2017. 12. 07.

Hét focista látogatott el az Alba Innovárba

A Videoton hét játékosa, Juhász Roland, Pátkai Máté, Ezekiel Henty, Hársfalvi András, Mocsi Attila, Tamás Krisztián és Szabó Bence a pálya helyett ezúttal digitális környezetben bizonyíthatott.

Lurkók az őszi szünetben2017. 11. 07.

Állami gondozott gyerekek az Alba Innovárban


Központunkba is ellátogattak a LURKÓ Gyermekvédelmi Egyesület által gondozott gyermekek. A saját családjuk nélkül nevelkedő gyerekek az Alba Innovár Digitális Élményközpont foglalkoztatójában belekóstoltak a programozásba, megismerkedtek a digitalizációs világ legújabb vívmányaival, kipróbálták a szabadulószobát és találkoztak a humanoid robotunkkal, Albával is.

Dél-afrikai delegáció látogatott az Alba Innovárba2017. 10. 06.

Dél-Afrikáig ér a hírünk

A Dél-afrikai Köztársaságból érkezett delegáció Székesfehérvárra. A látogatást Pieter Vermeulen magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövet kezdeményezte, aki az Alba Innovárról olvasva szerette volna megismerni a digitális élményközpont működését és Székesfehérvár városát.  A delegációt vezető Buti Manamela ifjúságpolitikáért is felelős miniszterhelyettes elmondta, Magyarország ifjúságpolitikával kapcsolatban tájékozódnak.

Óriási volt az érdeklődés az Alba Innovár iránt a Digitális Oktatási Konferencián2017. 10. 01.

Alba is bemutatkozott a DOKK-on

Az Alba Innovár jó gyakorlatát dr. Cser-Palkovics András polgármester mutatta be a Digitális Oktatási Konferencián, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendeztek meg. A szakmai fórumot azzal a céllal szervezték, hogy a résztvevőket tájékoztassák Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának kitűzéseiről, és lehetőséget kínáljanak a digitális oktatáshoz kapcsolódó pedagógiai-módszertani-technológiai eszközök és újdonságok megismerésére. 

Egyedi korongot terveztek a Fehérvár AV19 játékosai2017. 09. 15.

3D modellezést tanultak a hokisok

A Fehérvár AV19 jégkorongozói voltak a vendégei az Alba Innovárnak, ahol maguk tervezhettek egyedi korongot, amit aztán 3D nyomtatóval el is készítettek. Erdély Csanád is tervezett egy pakkot. Véleménye szerint a felnövő generációnak fontos, hogy a 21. században kiigazodjon a 3D-s nyomtatók világában. "A hokisok fogvédőjét például egy ilyen szerkezetben csinálják és azt hiszem, ez is a jövő, ezt mindenképpen követni kell, nagyon jó kezdeményezésnek tartom" – mondta a Fehérvár AV19 játékosa.

Sajtóvisszhang: Az Alba Innovár a legjobb dolog, ami a fehérvári oktatással történhetett2017. 09. 05.

Sajtószemle - Az fmc írta rólunk

Hétfő reggel fogadta az első diákokat az Alba Innovár. Fehérvár új oktatási központja hónapok óta készült erre a napra. Egyelőre minden a tervek szerint alakult.

Az Alba Innovárból a gyerekek nem akarnak hazamenni2017. 08. 31.

Gondolkodjunk! – Ezt sugallja minden "porcikájával" az Alba Innovár

Az Alba Innovár digitális élményközpontba látogatott Deutsch Tamás, a Digitális Jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. A politikus Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót az élményközpontról, valamint a digitális kompetencia gyarapítás országos feladatairól.

Az egész országban jó példa lehet az Alba Innovár2017. 08. 30.

Jó példát mutatunk


Az egész országban szeretnék elterjeszteni azt a jó gyakorlatot, amit az Alba Innovár digitális élményközpont jelent – mondta el Székesfehérváron Deutsch Tamás. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szólt a digitális átalakulást célzó oktatási stratégiáról is, kiemelve, hogy ambiciózus fejlesztési programokat indítottak el. 

DIGITÁLIS ÉLMÉNYKÖZPONT A JÖVŐÉRT - BEMUTATTÁK AZ ALBA INNOVÁRT2017. 06. 30.

Szeptembertől fogadja a diákokat az Alba Innovár digitális élményközpont, ahol az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg. A látogató humanoid robotokkal, LEGO robotokkal, 3D szobrászattal és 3D nyomtatással, valamint interaktív asztallal és szociális robotokkal is megismerkedhet, míg a Paraparkban, vagyis a szabaduló szobában a digitalizáció világára épülő rejtvényekkel és kihívásokkal találkozhatunk.

„A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.”- ez a Gábor Dénes idézet köszönti majd szeptembertől mindazokat, akik betérnek az Alba Innovár digitális élményközpontba. A centrum jelenleg 88%-os készültségben van, és az elkövetkezendő hetekben próbaüzemmódban tesztelik majd a különböző foglalkozásaikat, hogy aztán szeptembertől már „élesben” fogadhassák a fehérvári diákokat.

Megnyílt az Alba Innovár Digitális Élményközpont2017. 06. 13.

Megnyílt az Alba Innovár Digitális Élményközpont

Az Alba Innovár Digitális Élményközpont 2017 nyarán nyílt meg Székesfehérváron. Célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. Az Alba Innovár missziója nemcsak az, hogy bevezetést nyújtson a robotikába, hanem hogy megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint hogy fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.


A központ Székesfehérvár szívében, a Táncsics utca 7. száma alatt található, ahol egy kiállítási térrel, egy alkotóműhellyel és egy szabadulószobával várjuk vendégeinket. A diákok korszerű, 21. századi környezetben tanulhatnak robotikáról, mikroszámítógépek segítségével elsajátíthatják a programozás alapjait, készíthetnek 3D-s alkotásokat és játékos környezetben ismerkedhetnek meg a legújabb informatikai trendekkel.

Az Alba Innovárt a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány hívta életre. Kiemelt támogatónk Székesfehérvár Megyei Város Önkormányzata, amely így biztosítja, hogy szervezett körülmények között minden székesfehérvári diák ellátogasson a központba.