Rólunk

Az Alba Innovár Digitális Élményközpont 2017 nyarán nyílt meg Székesfehérváron. Célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. Az Alba Innovár missziója nemcsak az, hogy bevezetést nyújtson a robotikába, hanem hogy megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint hogy fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.

A központ Székesfehérvár szívében, a Táncsics Mihály utca 7. szám alatt található, ahol egy kiállítási térrel, egy alkotóműhellyel és egy szabadulószobával várjuk vendégeinket. A diákok korszerű, 21. századi környezetben tanulhatnak robotikáról, mikroszámítógépek segítségével elsajátíthatják a programozás alapjait, készíthetnek 3D-s alkotásokat, és játékos környezetben ismerkedhetnek meg a legújabb informatikai trendekkel.

Az Alba Innovárt a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány hívta életre. Kiemelt támogatónk Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, amely így biztosítja, hogy szervezett körülmények között minden székesfehérvári diák ellátogathasson a központba.

Az elmúlt 3 tanév alatt 9916 székesfehérvári diák vett részt programunkon. 

 

 

Díjmentes nyílt napok


Ismét nyílt napok az Alba Innovárban!

Részletek

Iskolai csoportok


Hétköznap délelőttönként

Foglalás

Rólunk írták

Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola 2018. 05. 21.

Alba Innovár – ahol a robotok életre kelnek
Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola hetedikesei jártak nálunk

A 7. osztály május közepén a székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpontba látogatott. Az Élményközpont 2017 nyarán nyílt meg Székesfehérváron. "Célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. Az Alba Innovár missziója nemcsak az, hogy bevezetést nyújtson a robotikába, hanem hogy megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint hogy fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán."

Alba Innovár – ahol a robotok életre kelnek 2018. 03. 09.

Alba Innovár – ahol a robotok életre kelnek
Mi is az Alba Innovár? És mit lehet ott csinálni?

Egy olyan hely ahol érdekes előadások keretében bárki meg tud tanulni programozni, akár Shrek is. Meg lehet nézni a 3D nyomtatókat, és akár még a 3D tervezőprogrammal is lehet dolgozni: megtervezni a saját házunk minimodelljét vagy akár saját neves kulcstartót is.
A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Jelenleg prototípus-készítésre használják főleg, de hamarosan az ipari és orvosi alkalmazásra is lehetőség nyílhat. Az additív gyártási eljárás vékony rétegek lerakását jelenti a hagyományos megmunkáláshoz képest, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot.

Hírek

A digitális tudás jövőjéért – Negyedik éve támogatja nagy összeggel a cég az Alba Innovárt2020. 10. 15.

Negyedik éve támogatja nagy összeggel a gyerekek digitális oktatását célul kitűző Alba Innovárt az egyik legnagyobb fehérvári ipari cég alapítványa. A cél, hogy amikor ezek a fiatalok kikerülnek a munkaerő piacra, már a digitális tudás birtokában legyenek.

Jelképes átadón vette át Katus Istvántól, a Howmet-Köfém Székesfehérvári Könnyűfémmű Kft. vezérigazgatójától a Howmet Aerospace Alapítvány 40 ezer dolláros, azaz több mint 12 millió forintos támogatását hétfőn Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, mellyel az Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központot támogatja a szervezet. Mészáros Attila alpolgármester megköszönte a támogatást a negyedik éve adakozó alapítványnak:– Habár a név új, de a szereplők ugyanazok, akiknek nagyon sokat köszönhettünk az elmúlt években is – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: – Ez a nap példaértékű, hiszen négy éve, amikor létrejött az Alba Innovár, az volt a kérdés, hogyan tudunk valamit visszaadni abból a gazdaságnak, amit beletesz támogatás formájában. A fiatalok érzékenyítése, a természettudományos tárgyak megszerettetése pályaválasztáskor vonzhatja őket műszaki területre, így aztán reményeink szerint később a város nagy ipari cégeinél helyezkednek majd el. Ez az a körforgás, amiben mindenki megtalálhatja a helyét.

Laufer Tamás pedig elmondta: 15 ezer fiatallal foglalkoztak az elmúlt négy évben, s az a 4-5 szakkör, melyet alapból tudnak biztosítani, a Howmet rendszeres támogatásának köszönhetően további 3-4 szakkört tesz lehetővé. – Az ide járó fiatalok pályaválasztását meghatározhatja az itt látott technológia és az itt kapott tudás.Katus István vezérigazgató, mielőtt átnyújtotta a támogatást, hangsúlyozta: – Az idei évben több mint 12 millió forintos összeget tudunk nyújtani, amelyet azért tartunk fontosnak, mert a 21. században életünk minden területét áthatja a digitalizáció. Azt szeretnénk, hogy az ide járó gyerekek úgy kerüljenek ki egyszer az iskolapadból, hogy ezeknek a készségeknek a birtokában vannak. Ne tanulni kelljen nekik akkor, amikor elhelyezkednek, hanem már tudják, mit hogyan kell tenni.

Alba Innovár rendezvény a Városházán2019. 11. 26.

Konferencia az Alba Innovár elmúlt 3 évéről - és tervek a jövőre

Konferencián számolt be eddigi eredményeiről és jövőképéről a 3 éves Alba Innovár Digitális Élményközpont. A témák között szó volt a felnőttképzésről, a pedagógusok digitális közösségéről, az okostantermekről és bemutatkozott a Titkok Háza Tudományos Élményközpont is.

Galéria

8000 Székesfehérvár, Táncsics Mihály utca 7.

D
Í
J
M
E
N
T
E
S

N
Y
Í
L
T

N
A
P
O
K
Nyílt napjainkon megismerhetik az élményszerű tanulást, melyben diákjaink már nap mint nap részt vehetnek.
Széchenyi 2020